Durant el mes d'octubre hem realitzat diverses activitats del projecte eTwinning Around the World in 8 Months. Una de les tasques ha consistit a dissenyar el logotip del projecte, que havia de ser el resultat de la col·laboració de totes les escoles participants. Ens hem organitzat en grups i cada un ha elaborat una proposta. Després hem votat el logo que havia de representar la nostra escola: el que ha aconseguit més suports ha estat el que han dissenyat na Laura, na Miriam i na Lara. Finalment, hem utilitzat l'eina OpenArt per a transformar els logos mitjançant la intel·ligència artificial.
Aquestes darreres setmanes hem treballat en una nova activitat del projecte eTwinning Around the World in 8 Months. Havíem de presentar-nos a la resta de participants i ho podíem fer mitjançant un text, un dibuix, un àudio, un vídeo o així com a nosaltres ens anàs millor. Hem decidit fer-ho de la següent manera. Primer hem escrit la presentació a un document de text que hem compartit posteriorment amb en Roberto per Classroom. Una vegada hem rebut els textos revisats, hem entrat a Vidnoz, un portal que ofereix diverses eines basades en la intel·ligència artificial. Hem elegit un avatar, hi hem aferrat el text i hem generat un vídeo curt del tipus talking avatar, és a dir, un personatge creat amb intel·ligència artificial que reprodueix les paraules que li hem introduït prèviament. Què vos pareix el resultat? És impressionant!
Els alumnes de 6è de primària hem començat el projecte eTwinning Around the World in 8 Months. Hi participam amb altres infants de 9 a 14 anys que estudien a Itàlia, Espanya, Turquia, Ucraïna, Grècia, Països Baixos, França, Polònia i Macedònia del Nord.
El títol del projecte està inspirat en la novel·la La volta al món en vuitanta dies, de Jules Verne. Durant els vuit mesos que dura el projecte, d'octubre a maig, crearem una història de forma col·laborativa adoptant diferent papers: escriptors, il·lustradors, creadors de jocs, dissenyadors, enginyers, reporters, músics i periodistes.
De moment hem visualitzat una presentació del projecte, hem contestat un qüestionari preliminar, hem refrescat alguns aspectes relacionats amb la seguretat en línia i hem començat a redactar els textos de presentació.
Vols saber què és el programa europeu eTwinning?
Una de les activitats del projecte eTwinning MeteoroloKids en què hem estat treballant durant les darreres setmanes ha consistit en l'elaboració d'una història en cadena basada en el canvi climàtic, és a dir, un relat escrit de forma col·laborativa entre totes les escoles participants. En realitat, hem elaborat dues versions de la mateixa història: una amb un final feliç i una que acaba malament. Nosaltres hem redactat el capítol 5 de la història que acaba bé i hem elaborat amb intel·ligència artificial imatges per a il·lustrar el capítol 5 de la història que acaba malament, escrit pels nostres socis d'Eslovènia.
En aquesta nova activitat del projecte eTwinning MeteoroloKids, els alumnes de 6è de primària ens hem convertit en dones i homes del temps. Hem fet la predicció meteorològica de la regió de Spodnja Polskava (Eslovènia) per al 20 de març de 2024. D'altra banda, els alumnes de l'escola eslovena, que es diu Osnovna šola Antona Ingoliča, han fet la predicció d'Inca.
El primer que hem fet ha estat decidir si faríem l'activitat individualment, en parelles o en petit grup. Després hem investigat el temps que faria en aquella regió per a la data especificada emprant el portal Ventusky. Amb les dades recopilades hem redactat un esborrany de text amb les aportacions de cada grup. Una vegada consensuat el text final, ens l'hem après de memòria per a enregistrar-lo en vídeo.
Esperam que vos agradi el resultat.
Durant el mes de febrer, els alumnes de 6è de primària hem realitzat diverses tasques del projecte eTwinning MeteoroloKids. En aquesta ocasió es tractava d'investigar la relació entre meteorologia i tradicions. El temps meteorològic i el clima sempre han jugat un paper fonamental en la configuració de les civilitzacions humanes, influint en les cultures i donant lloc a una gran quantitat de tradicions i supersticions en tot el món. Des de l'antiguitat fins als nostres dies, la gent ha desenvolupat creences i pràctiques intricades vinculades als fenòmens atmosfèrics que reflecteixen admiració i reverència pel poder de la natura.
En primer lloc llegírem un interessant article sobre refranys populars relacionats amb la meteorologia. N'hi havia que feien referència al temps, i d'altres, als mesos i les estacions. Cada grup seleccionà el seu refrany preferit, explicà en poques paraules el seu significat i ho traduí a l'anglès. Finalment, férem una votació per a elegir el refrany que enviaríem al projecte, que fou: «Quan l'octubre està finit, mor la mosca i el mosquit.» Significa que en acabar l'octubre la calor estiuenca ja ha donat pas a unes temperatures més fredes i, en conseqüència, mosques i mosquits deixen de molestar-nos.
La segona tasca es feu en col·laboració amb l'escola de secundària turca Misak-i Milli. Nosaltres els enviàrem el nostre refrany amb la corresponent explicació i ells hagueren de generar amb intel·ligència artificial imatges que il·lustrassin el seu significat. I viceversa: nosaltres generàrem imatges amb IA amb el refrany que ens enviaren: «Rüzgarlı havada pamuk toplanmaz», que significa literalment: «No pots collir cotó quan fa vent.» Aquest refrany ve a dir que cada cosa s'ha de fer en el seu temps. D'entre totes les imatges generades amb IA elegírem la que expressava millor aquesta idea, que era la que il·lustra aquest article.
Finalment, com a darrera tasca, creàrem entre tots un joc amb LearningApps que consistia a emparellar els refranys en anglès amb les imatges generades amb IA. Així poguérem posar a prova tot el que havíem après.
Aquests darrers dies els alumnes de 6è de primària hem treballat en una nova activitat del projecte eTwinning MeteoroloKids.
Una vegada més hem fet feina en grups cooperatius multinacionals. En aquesta ocasió, però, hem desenvolupat l'activitat juntament amb companys d'Eslovènia, Catalunya, Turquia i Itàlia.
La tasca ha suposat un repte perquè havíem de predir el temps que farà a Àmsterdam el proper 15 de febrer. Hem investigat el temps que ha fet en aquella ciutat a mitjan febrer durant els darrers anys. Llavors hem emprat Copilot, que és una eina d'intel·ligència artificial de Microsoft que genera respostes a partir de les indicacions que li proporciones. Hem après a utilitzar eficientment aquesta eina, perquè si vols obtenir una resposta el més acurada possible és important que expliquis bé el que necessites. A partir de les nostres indicacions, Copilot ens ha calculat diverses prediccions meteorològiques basant-se en dades reals. Evidentment, es tracta d'una predicció fictícia, però és bastant versemblant. Els altres grups cooperatius faran el mateix i dia 16 de febrer descobrirem qui s'ha acostat més a la realitat.
Durant el mes de desembre els alumnes de 6è de primària hem treballat en una nova activitat del projecte eTwinning MeteoroloKids.
Una vegada més hem fet feina en grups cooperatius multinacionals. En aquesta ocasió, però, hem desenvolupat l'activitat juntament amb els companys de l'escola de secundària Misak-ı Milli (Esmirna, Turquia), que tenen entre 13-14 anys.
En primer lloc hem observat el temps meteorològic a Inca durant la setmana del 4 al 10 de desembre i hem anotat a una graella algunes dades com ara temperatura màxima, temperatura mínima, precipitacions i estat del cel. Els nostres companys turcs han fet el mateix respecte de la ciutat d'Esmirna.
Amb les dades obtengudes nosaltres hem redactat un informe meteorològic d'Esmirna i ells n'han escrit un d'Inca.
Les altres escoles participants han fet el mateix i entre tots hem editat un llibre digital, el qual conté també fotografies preses el 4 de desembre per a comparar l'estat del cel de les diferents regions.
Durant el mes de novembre els alumnes de 6è de primària hem treballat en una nova activitat del projecte eTwinning MeteoroloKids.
En aquesta ocasió havíem de fer feina en grups cooperatius multinacionals i hem desenvolupat l'activitat juntament amb els companys de l'Istituto Comprensivo Statale Rita Levi Montalcini (Roma), que tenen entre 9 i 10 anys. D'una banda, ells han escrit un text damunt volcans i nosaltres l'hem il·lustrat, i de l'altra, nosaltres hem redactat un text sobre tornados i ells l'han dibuixat.
Es tractava que entre totes les escoles participants féssim un llibre col·laboratiu sobre fenòmens meteorològics.
Com que cada classe aportava molts de dibuixos i textos, hem fet una votació per a seleccionar els preferits per a afegir al llibre col·laboratiu. El text elegit ha estat el que ha redactat el grup format per na Margarita, n'Aina Rosario i en Rubén. El dibuix més votat ha estat el que ha realitzat el grup format per en Mahammed, na Victòria i en Rafa.
Aquestes darreres setmanes hem treballat en una nova activitat del projecte eTwinning MeteoroloKids. Havíem de presentar-nos a la resta de participants i ho podíem fer mitjançant un text, un dibuix, un àudio, un vídeo o així com a nosaltres ens anàs millor. Hem decidit fer-ho de la següent manera. Primer hem escrit la presentació a un document de text que hem compartit posteriorment amb en Roberto per Classroom. Una vegada hem rebut els textos revisats, hem entrat a Vidnoz, un portal que ofereix diverses eines basades en la intel·ligència artificial. Hem elegit un avatar, hi hem aferrat el text i hem generat un vídeo curt del tipus talking avatar, és a dir, un personatge creat amb intel·ligència artificial que reprodueix les paraules que li hem introduït prèviament. Què vos pareix el resultat? És impressionant!
Aquesta setmana hem iniciat el projecte eTwinning MeteoroloKids. Hi participam els alumnes de 6è de primària juntament amb altres infants de 8 a 14 anys que estudien a Itàlia, Espanya, Turquia, Bulgària, Eslovènia, República de Moldàvia, França, Croàcia, Polònia i Suècia. Al llarg del curs ens convertirem en MeteoroloKids i farem diverses activitats relacionades amb la meteorologia.
De moment hem visualitzat una presentació del projecte, hem contestat un qüestionari preliminar i hem refrescat alguns aspectes relacionats amb la seguretat en línia.
|
L'atorgament d'un Segell de Qualitat Europeu és motiu d'orgull. Per això ho hem celebrat amb un refrigeri de pinyol vermell. El diari Última Hora s'ha fet ressò de la concessió del guardó, i nosaltres, com vos podeu imaginar, estam més inflats que un lleu amb ceba!
El projecte eTwinning Mission to (Twin)Space, desenvolupat al llarg del curs 2021-2022 amb els alumnes de 5è de primària, no només ha obtengut el Segell de Qualitat Nacional, sinó també el Segell de Qualitat Europeu, reconeixent així la bona feina que mestres i alumnes feim al CC Beata Francinaina Cirer. Dels milers de projectes col·laboratius que es desenvolupen cada any a Europa, Mission to (Twin)Space ha estat seleccionat com un dels millors.