6è de primària
Curs 2023-2024
TV weather forecast

En aquesta nova activitat del projecte eTwinning MeteoroloKids, els alumnes de 6è de primària ens hem convertit en dones i homes del temps. Hem fet la predicció meteorològica de la regió de Spodnja Polskava (Eslovènia) per al 20 de març de 2024. D'altra banda, els alumnes de l'escola eslovena, que es diu Osnovna šola Antona Ingoliča, han fet la predicció d'Inca.

El primer que hem fet ha estat decidir si faríem l'activitat individualment, en parelles o en petit grup. Després hem investigat el temps que faria en aquella regió per a la data especificada emprant el portal Ventusky. Amb les dades recopilades hem redactat un esborrany de text amb les aportacions de cada grup. Una vegada consensuat el text final, ens l'hem après de memòria per a enregistrar-lo en vídeo.

Esperam que vos agradi el resultat.

Curs 2023-2024
Trobada anual a Sencelles

Hem assistit a la trobada dels alumnes de 6è de primària dels centres FECIB. És una jornada de convivència que se celebra anualment a Sencelles i en la qual gaudim de conèixer-nos, relacionar-nos i jugar plegats.

Galeria fotogràfica 📸

Curs 2023-2024
Taller de robòtica

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, l'Ajuntament d'Inca ha organitzat diverses activitats. Nosaltres hem participat en un interessant taller de robòtica. Hem après a posar en moviment un lego emprant un ordinador: primer es codifiquen les ordres al programa i després s'executen perquè el robot les dugui a terme. Ha estat una experiència molt enriquidora!

Galeria fotogràfica 📸

Curs 2023-2024
Weather-related traditions

Durant el mes de febrer, els alumnes de 6è de primària hem realitzat diverses tasques del projecte eTwinning MeteoroloKids. En aquesta ocasió es tractava d'investigar la relació entre meteorologia i tradicions. El temps meteorològic i el clima sempre han jugat un paper fonamental en la configuració de les civilitzacions humanes, influint en les cultures i donant lloc a una gran quantitat de tradicions i supersticions en tot el món. Des de l'antiguitat fins als nostres dies, la gent ha desenvolupat creences i pràctiques intricades vinculades als fenòmens atmosfèrics que reflecteixen admiració i reverència pel poder de la natura.

En primer lloc llegírem un interessant article sobre refranys populars relacionats amb la meteorologia. N'hi havia que feien referència al temps, i d'altres, als mesos i les estacions. Cada grup seleccionà el seu refrany preferit, explicà en poques paraules el seu significat i ho traduí a l'anglès. Finalment, férem una votació per a elegir el refrany que enviaríem al projecte, que fou: «Quan l'octubre està finit, mor la mosca i el mosquit.» Significa que en acabar l'octubre la calor estiuenca ja ha donat pas a unes temperatures més fredes i, en conseqüència, mosques i mosquits deixen de molestar-nos.

La segona tasca es feu en col·laboració amb l'escola de secundària turca Misak-i Milli. Nosaltres els enviàrem el nostre refrany amb la corresponent explicació i ells hagueren de generar amb intel·ligència artificial imatges que il·lustrassin el seu significat. I viceversa: nosaltres generàrem imatges amb IA amb el refrany que ens enviaren: «Rüzgarlı havada pamuk toplanmaz», que significa literalment: «No pots collir cotó quan fa vent.» Aquest refrany ve a dir que cada cosa s'ha de fer en el seu temps. D'entre totes les imatges generades amb IA elegírem la que expressava millor aquesta idea, que era la que il·lustra aquest article.

Finalment, com a darrera tasca, creàrem entre tots un joc amb LearningApps que consistia a emparellar els refranys en anglès amb les imatges generades amb IA. Així poguérem posar a prova tot el que havíem après. 

Galeria fotogràfica 📸

Curs 2023-2024
Temps de quaresma, temps de reflexió

Amb el dimecres de Cendra iniciam la quaresma.

A la celebració escoltam la paraula de Déu. Jesús ens convida a convertir-nos fent dues coses: cuidar i estimar. Estimar Déu i estimar els altres. Després de la imposició de la cendra pregam perquè Déu ens ajudi a canviar les nostres actituds i accions i a estimar Déu i els altres cada dia més i millor.

Galeria fotogràfica 📸

Curs 2023-2024
Segona sessió de feina del Consell d'Infants

Na Victoria i en Mohamed hem participat en una nova sessió de feina del Consell d'Infants en representació dels alumnes de la nostra escola. A una reunió anterior es proposà un canvi en les normes de funcionament. Abans es presentava un projecte per centre, la qual cosa significava que cada any n'hi havia 9 i alguns no es podien dur a terme per manca de temps o viabilitat. Es proposa que a partir d'ara tots els centres treballin en un projecte comú. La primera feina consistirà a fer una proposta de canvi de l'articulat de la normativa de funcionament del Consell que es troba publicada al BOIB.

Així mateix, ens han informat que es durà a terme parcialment la proposta que feu la nostra escola a un Consell anterior sobre papereres de reciclatge. També hem debatut sobre la ubicació dels cartells que UNICEF ha enviat a Inca per ser Ciutat Amiga de la Infància.

Curs 2023-2024
Predicting meteorological phenomena

Aquests darrers dies els alumnes de 6è de primària hem treballat en una nova activitat del projecte eTwinning MeteoroloKids.

Una vegada més hem fet feina en grups cooperatius multinacionals. En aquesta ocasió, però, hem desenvolupat l'activitat juntament amb companys d'Eslovènia, Catalunya, Turquia i Itàlia.

La tasca ha suposat un repte perquè havíem de predir el temps que farà a Àmsterdam el proper 15 de febrer. Hem investigat el temps que ha fet en aquella ciutat a mitjan febrer durant els darrers anys. Llavors hem emprat Copilot, que és una eina d'intel·ligència artificial de Microsoft que genera respostes a partir de les indicacions que li proporciones. Hem après a utilitzar eficientment aquesta eina, perquè si vols obtenir una resposta el més acurada possible és important que expliquis bé el que necessites. A partir de les nostres indicacions, Copilot ens ha calculat diverses prediccions meteorològiques basant-se en dades reals. Evidentment, es tracta d'una predicció fictícia, però és bastant versemblant. Els altres grups cooperatius faran el mateix i dia 16 de febrer descobrirem qui s'ha acostat més a la realitat.

Galeria fotogràfica 📸

Curs 2023-2024
Comparing meteorological phenomena

Durant el mes de desembre els alumnes de 6è de primària hem treballat en una nova activitat del projecte eTwinning MeteoroloKids.

Una vegada més hem fet feina en grups cooperatius multinacionals. En aquesta ocasió, però, hem desenvolupat l'activitat juntament amb els companys de l'escola de secundària Misak-ı Milli (Esmirna, Turquia), que tenen entre 13-14 anys.

En primer lloc hem observat el temps meteorològic a Inca durant la setmana del 4 al 10 de desembre i hem anotat a una graella algunes dades com ara temperatura màxima, temperatura mínima, precipitacions i estat del cel. Els nostres companys turcs han fet el mateix respecte de la ciutat d'Esmirna.

Amb les dades obtengudes nosaltres hem redactat un informe meteorològic d'Esmirna i ells n'han escrit un d'Inca.

Les altres escoles participants han fet el mateix i entre tots hem editat un llibre digital, el qual conté també fotografies preses el 4 de desembre per a comparar l'estat del cel de les diferents regions.

Galeria fotogràfica 📸

Curs 2023-2024
Meteorological phenomena

Durant el mes de novembre els alumnes de 6è de primària hem treballat en una nova activitat del projecte eTwinning MeteoroloKids.

En aquesta ocasió havíem de fer feina en grups cooperatius multinacionals i hem desenvolupat l'activitat juntament amb els companys de l'Istituto Comprensivo Statale Rita Levi Montalcini (Roma), que tenen entre 9 i 10 anys. D'una banda, ells han escrit un text damunt volcans i nosaltres l'hem il·lustrat, i de l'altra, nosaltres hem redactat un text sobre tornados i ells l'han dibuixat.

Es tractava que entre totes les escoles participants féssim un llibre col·laboratiu sobre fenòmens meteorològics.

Com que cada classe aportava molts de dibuixos i textos, hem fet una votació per a seleccionar els preferits per a afegir al llibre col·laboratiu. El text elegit ha estat el que ha redactat el grup format per na Margarita, n'Aina Rosario i en Rubén. El dibuix més votat ha estat el que ha realitzat el grup format per en Mahammed, na Victòria i en Rafa.

Galeria fotogràfica 📸

Textos

Curs 2023-2024
Rebem la visita de na Mavi García

Hem rebut la visita de na Mavi García, campiona d'Espanya de ciclisme. Ens ha contat els seus inicis en el món del ciclisme i l'esforç que fan els esportistes d'elit. Hem tengut l'oportunitat de fer-li moltes de preguntes per a satisfer la nostra curiositat. Finalment, ens ha signat autògrafs.

En definitiva, ha estat una visita molt productiva i entretenguda. Moltes gràcies, Mavi!

Galeria fotogràfica 📸

Curs 2023-2024
Excursió al Rancho Grande

Els alumnes de 5è i 6è de primària hem anat d'excursió al Rancho Grande. Hem après com preparar un cavall abans de qualcar-lo i hem tengut l'oportunitat de qualcar-ne un i de fer un passeig en carro. També hem vist molts d'animals i hem gaudit jugant al parc i al camp de futbol. Ens ho hem passat d'allò més bé!

Galeria fotogràfica 📸

Curs 2023-2024
Ens presentam

Aquestes darreres setmanes hem treballat en una nova activitat del projecte eTwinning MeteoroloKids. Havíem de presentar-nos a la resta de participants i ho podíem fer mitjançant un text, un dibuix, un àudio, un vídeo o així com a nosaltres ens anàs millor. Hem decidit fer-ho de la següent manera. Primer hem escrit la presentació a un document de text que hem compartit posteriorment amb en Roberto per Classroom. Una vegada hem rebut els textos revisats, hem entrat a Vidnoz, un portal que ofereix diverses eines basades en la intel·ligència artificial. Hem elegit un avatar, hi hem aferrat el text i hem generat un vídeo curt del tipus talking avatar, és a dir, un personatge creat amb intel·ligència artificial que reprodueix les paraules que li hem introduït prèviament. Què vos pareix el resultat? És impressionant!

Curs 2023-2024
Gaudim d'un taller d'Ultimate Frisbee

Hem gaudit d'una sessió molt divertida d'Ultimate Frisbee, un esport d'equip que es juga amb un disc volador o Frisbee i que combina elements del rugbi i el bàsquet. Aquest taller forma part del programa Suma't a l'esport a l'escola, una iniciativa del Consell de Mallorca per a promocionar esports minoritaris i valors saludables.

Galeria fotogràfica 📸

Curs 2023-2024
Assistim a la primera reunió del Consell d'Infants

N'Alma i en Mohamed han assistit a la primera reunió del Consell d'Infants. Han tengut l'oportunitat de conèixer aquest òrgan i els membres de les altres escoles que l'integren. La seva funció com a consellers consistirà a defensar les propostes que facin els alumnes de 6è de primària. Sort i ventura!

Curs 2023-2024
Iniciam un nou projecte eTwinning

Aquesta setmana hem iniciat el projecte eTwinning MeteoroloKids. Hi participam els alumnes de 6è de primària juntament amb altres infants de 8 a 14 anys que estudien a Itàlia, Espanya, Turquia, Bulgària, Eslovènia, República de Moldàvia, França, Croàcia, Polònia i Suècia. Al llarg del curs ens convertirem en MeteoroloKids i farem diverses activitats relacionades amb la meteorologia.

De moment hem visualitzat una presentació del projecte, hem contestat un qüestionari preliminar i hem refrescat alguns aspectes relacionats amb la seguretat en línia.