Notícies
Na Núria guanya el concurs del Museu del Calçat
Curs 2019-2020

Na Núria Lara Ramírez, de 5è de primària, ha guanyat el concurs Dona vida a la nostra mascota, organitzat pel Museu del Calçat i de la Indústria d'Inca.

Els participants havien de donar nom i vida a la mascota del Museu a través d'un nom propi i una breu història sobre alguna anècdota relacionada amb la seva vida a una fàbrica de calçat. Na Núria ha proposat que la mascota nomi Crispina amb la intenció de fer un homenatge al patró dels sabaters. Amb aquest relat, na Núria ha explicat l'origen de na Crispina:

«Na "Crispi" va néixer dins una família de màquines sabateres; els seus pares, la Màquina de Cosir Soles i la Polidora, volgueren que ella també fes feina a la fàbrica. La seva vida transcorria entre patrons, tacons i pells. Li agradava el món dels humans, de com la gent es movia al ritme de la sirena d'aquella fàbrica, el renou dels carrers plens de persones, que amb una senalla plena de galletes d’oli o una panada anaven a fer feina. Escoltava amb atenció les converses entre en Tomeu, el patronista, i en Toni, el tallador, però eren les aventures de na Rosa, na Catalina i na Magdalena, les repuntadores, que juntament amb en Tòfol, l’encarregat de fer el "reparto", les que més li agradava escoltar… els dissabtes de ball al Mercantil, les reunions a l’Espanyol o els diumenges de Fires. Però, en un tancar i obrir d’ulls, el món capgirà, unes noves màquines anomenades Ordinadors reemplaçaren totes aquelles màquines velles i rovellades. Na Crispineta, talment una gran superheroïna, les va poder rescatar, i avui llueixen com mai al Museu del Calçat i de la Indústria d’Inca, on ella mateixa és l’encarregada d’explicar-nos a tots noltros la vida d’un temps esvaït.»

El concurs, obert a alumnes de 5è i 6è d’educació primària i de 1r i 2n d’educació secundària (ESO) de tots els centres educatius de Mallorca, ha comptat amb la participació de 117 infants de diferents centres educatius d’Inca i Binissalem. Els participants amb els seus relats han parlat sobre la tradició sabatera de la ciutat, els canvis produïts a la indústria del calçat, el municipi o el Museu, entre altres temes. Pel que fa als noms, s’han presentat propostes molt diverses relacionades amb la màquina que representa la mascota, la seva forma o composició amb paraules relacionades amb el calçat i Inca.

La guanyadora i les altres dues finalistes, Laura Puigferrat Aloy i Maria Teresa Amengual Calvo, han rebut un bon grapat de premis per a elles i les seves escoles.

També volem tenir un record per a na Riham Belkhiri, que ha estat una de les semifinalistes.

Galeria fotogràfica 📸