Notícies
Consciència fonològica
Curs 2022-2023

Treballar la lectoescriptura de forma significativa

La importància de la consciència fonològica

La lectoescriptura és una habilitat fonamental que permet als infants comunicar-se i comprendre el món que els envolta. És essencial proporcionar-los una base sòlida en lectoescriptura des dels primers anys. En aquest article parlam de la importància de treballar la lectoescriptura d'una manera significativa a través de diferents materials i recursos, centrant-nos en la consciència fonològica.

Què és la consciència fonològica?

La consciència fonològica és la capacitat de reconèixer i manipular els sons de la llengua. Implica entendre que les paraules estan compostes per diferents sons, com ara les lletres o els fonemes. Treballar la consciència fonològica és crucial perquè els infants puguin identificar, diferenciar i utilitzar els diferents sons en la lectura i l'escriptura.

Com treballar la lectoescriptura de forma significativa

Materials visuals i tàctils. Utilitza diferents materials com imatges, lletres en relleu o textura per a ajudar els infants a relacionar els sons amb els símbols escrits. Això els ajuda a visualitzar i comprendre millor la connexió entre els sons i les lletres.

Jocs de paraules i rimes. Jugar amb les paraules i les rimes és una manera divertida d'ajudar els infants a reconèixer els sons. Fomenta la creació de llistes de paraules que comencin amb el mateix so o busca paraules que rimen i explora els seus significats.

Cançons i poemes. Les cançons i els poemes són una eina excel·lent per a treballar la consciència fonològica. Les cançons amb repeticions i els poemes amb rimes ajuden els infants a escoltar i distingir els sons de manera lúdica.

Jocs de sons. Proporciona activitats interactives on els infants hagin d'identificar i relacionar els sons amb les lletres o els objectes. Per exemple, pots fer jocs de memòria amb parelles de paraules que comencin amb el mateix so.

Llegir i escriure en veu alta. Fomenta que els infants llegesquin en veu alta i escriguin el que han après. Això els ajuda a connectar els sons amb les lletres escrites i a desenvolupar les seves habilitats de lectura i escriptura.

Galeria fotogràfica 📸