Els alumnes de 5è de primària dels col·legis concertats d'Inca hem compartit una jornada de germanor per a celebrar el Dia Escolar de la No-violència i la Pau. L'acte ha tengut lloc a l'església de Santa Maria la Major. Cada col·legi ha arribat per carrers diferents, i ens hem retrobat tots a la plaça, on ens hem fet una fotografia simbolitzant els cinc dits d'una mà.
A continuació, hem celebrat l'acte, durant el qual hem visionat un vídeo, hem escoltat la Paraula de Déu i hem pregat perquè hi hagi pau a les nostres famílies, a les nostres escoles, a la nostra ciutat i arreu del món.
En David Oliva, de 4t de primària, ha rebut un diploma en reconeixement de l'obtenció del premi especial Santiago Cortès Forteza, categoria de naixement, en el LVI Concurs Local de Targetes de Nadal.
Els alumnes de 3r i 4t de primària hem visitat la fàbrica Quely i ens ha agradat molt veure com fan aquestes galletes tan conegudes. Durant la visita hem pogut observar com preparen els ingredients, com donen forma a les galletes, les couen i després les posen dins els paquets. També ens han explicat la història de l’empresa i moltes curiositats sobre les galletes Quely. Ens ha encantat veure de prop com funciona una fàbrica i aprendre coses noves. Ha estat una experiència molt interessant!
Els alumnes de 1r i 2n de primària hem visitat la fàbrica Quely i ens ha agradat molt veure com fan aquestes galletes tan conegudes. Durant la visita hem pogut observar com preparen els ingredients, com donen forma a les galletes, les couen i després les posen dins els paquets. També ens han explicat la història de l’empresa i moltes curiositats sobre les galletes Quely. Ens ha encantat veure de prop com funciona una fàbrica i aprendre coses noves. Ha estat una experiència molt interessant!
Els alumnes de 6è de primària hem anat d’excursió al serral de ses Monges. Hem pogut descobrir la flora i fauna que hi viu, posar nom a plantes i fruits, ensumar-ne les olors i, fins i tot, tastar-ne alguns. També hem aprofitat per a explorar i gaudir d’aquest espai tan especial. Ens ho hem passat d’allò més bé!
Amb motiu del Dia Mundial de la Infància, s’ha celebrat el XIII Parlament Infantil de les Illes Balears, on na Laura ha estat una de les quatre representants del Consell d’Infants d’Inca.
Aquest consell ha treballat de manera cooperativa el dret de participació dels infants i adolescents, primer als centres escolars i després en una sessió plenària. Les conclusions d’aquest treball han estat presentades al Parlament.
Els alumnes de primer de primària hem rebut la visita d'en Joan Siquier, policia local d'Inca, qui ens ha oferit una xerrada sobre seguretat vial. En primer lloc s'ha presentat i ens ha explicat algunes de les funcions que té la policia, destacant que els agents hi són per a ajudar la comunitat.
Després ens ha parlat de seguretat vial. Concretament, ens ha recordat com travessar correctament el carrer: primer miram a la dreta i a l'esquerra, i llavors travessam amb precaució, fins i tot als passos de vianants, perquè de vegades els conductors es despisten. També ens ha recordat la importància de viatjar als seients de darrere del cotxe i de posar-se sempre el cinturó de seguretat.
Abans d'acabar, en Joan ens ha regalat un dibuix perquè el pintem.
L'educació emocional i el reconeixement de les pròpies emocions són aspectes fonamentals del desenvolupament infantil que no només impacten en el benestar emocional dels nins, sinó que també influeixen en la seva capacitat per a relacionar-se amb els altres, prendre decisions conscients i assolir el màxim potencial en la vida. Els alumnes de 6è de primària treballam les emocions al llarg de tot el curs.
Hem assistit a la trobada dels alumnes de 6è de primària dels centres FECIB. És una jornada de convivència que se celebra anualment a Sencelles i en la qual gaudim de conèixer-nos, relacionar-nos i jugar plegats.
Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, l'Ajuntament d'Inca ha organitzat diverses activitats. Nosaltres hem participat en un interessant taller de robòtica. Hem après a posar en moviment un lego emprant un ordinador: primer es codifiquen les ordres al programa i després s'executen perquè el robot les dugui a terme. Ha estat una experiència molt enriquidora!
Na Victoria i en Mohamed hem participat en una nova sessió de feina del Consell d'Infants en representació dels alumnes de la nostra escola. A una reunió anterior es proposà un canvi en les normes de funcionament. Abans es presentava un projecte per centre, la qual cosa significava que cada any n'hi havia 9 i alguns no es podien dur a terme per manca de temps o viabilitat. Es proposa que a partir d'ara tots els centres treballin en un projecte comú. La primera feina consistirà a fer una proposta de canvi de l'articulat de la normativa de funcionament del Consell que es troba publicada al BOIB.
Així mateix, ens han informat que es durà a terme parcialment la proposta que feu la nostra escola a un Consell anterior sobre papereres de reciclatge. També hem debatut sobre la ubicació dels cartells que UNICEF ha enviat a Inca per ser Ciutat Amiga de la Infància.
Els alumnes de 5è i 6è de primària hem anat d'excursió al Rancho Grande. Hem après com preparar un cavall abans de qualcar-lo i hem tengut l'oportunitat de qualcar-ne un i de fer un passeig en carro. També hem vist molts d'animals i hem gaudit jugant al parc i al camp de futbol. Ens ho hem passat d'allò més bé!
Hem gaudit d'una sessió molt divertida d'Ultimate Frisbee, un esport d'equip que es juga amb un disc volador o Frisbee i que combina elements del rugbi i el bàsquet. Aquest taller forma part del programa Suma't a l'esport a l'escola, una iniciativa del Consell de Mallorca per a promocionar esports minoritaris i valors saludables.
N'Alma i en Mohamed han assistit a la primera reunió del Consell d'Infants. Han tengut l'oportunitat de conèixer aquest òrgan i els membres de les altres escoles que l'integren. La seva funció com a consellers consistirà a defensar les propostes que facin els alumnes de 6è de primària. Sort i ventura!
Els alumnes de 5è i 6è de primària hem fet una visita a la Quely. Ens han explicat la història de l'empresa, d'on sorgí el seu nom, els materials que utilitzen per a cada producte i els processos d'elaboració, empaquetament i repartiment. A la sortida ens han regalat una bossa amb productes Quely. Ha estat una experiència molt gustosa!
El role-playing és una estratègia d’ensenyança dinàmica i atractiva que ofereix nombrosos beneficis a les persones que aprenen una llengua. Quan els infants participen en situacions que simulen la vida real tenen l’oportunitat de practicar les seves habilitats de comunicació oral en un entorn segur i divertit.
Alguns dels principals beneficis del role-playing són:
Millora la fluïdesa i la confiança.
Amplia el vocabulari i la gramàtica.
Desenvolupa la comprensió auditiva.
Fomenta la interacció i la col·laboració.
Augmenta la motivació i el compromís.
Desenvolupa l’empatia i la comprensió cultural.
Millora la pronúncia i l’entonació.
Redueix l’ansietat i la por a parlar.
En aquest vídeo na Maria i na Lara, de 5è de primària, mantenen un diàleg en anglès per a treballar la comprensió i l'expressió oral.
En l’era digital, la programació s’ha convertit en una habilitat essencial. Per què no donar l’oportunitat als infants d’endinsar-se en aquest món de forma divertida i creativa?
Scratch és l’eina ideal per a iniciar-se en la programació. El seu llenguatge, basat en blocs intuïtius, permet als infants crear animacions, jocs i històries interactives. És una forma divertida, atractiva i educativa perquè els infants aprenguin a pensar de forma crítica, resoldre problemes i ser creatius.
En aquests vídeos n’Álvaro i na Lara, de 5è de primària, ens mostren uns jocs que han creat amb Scratch.
Conèixer i interactuar amb les obres dels artistes vinculats a la nostra comunitat pot ajudar a construir vincles més forts dins la societat.
Enguany hem tengut l’oportunitat de conèixer la vida i obra de Joan Miró i hem reproduït algunes de les seves obres.
Què ens ha aportat?
Treball en equip.
Motivació.
Interacció.
Aprenentatge manipulatiu.
Els representants de la nostra escola al Consell d'Infants d'Inca han participat en una activitat col·laborativa consistent a pintar el mural del Serral de les Monges. L'objectiu no és només artístic, sinó també persegueix crear comunitat i que els infants desenvolupin el sentit de pertinença a la ciutat. Enhorabona per la feina, el resultat és genial!
Sempre és un plaer rebre la visita d'en Joan Siquier (policia tutor) i d'en Carlos perquè ens parlen d'aspectes molt importants sobre la seguretat vial. Ens han recordat la necessitat de dur casc quan qualcam en bicicleta o patinet i de posar-se el cinturó quan anam en cotxe. És digne d'admirar l'esperit lluitador d'en Carlos.
Gràcies a les sessions de mecanografia, els alumnes de 5è de primària coneixem millor la disposició de les tecles, incrementam l'eficàcia de la nostra escriptura i adquirim velocitat.
Hem rebut la visita de na Mavi García, campiona d'Espanya de ciclisme. Ens ha contat els seus inicis en el món del ciclisme i l'esforç que fan els esportistes d'elit. Hem tengut l'oportunitat de fer-li moltes de preguntes per a satisfer la nostra curiositat. Finalment, ens ha signat autògrafs.
En definitiva, ha estat una visita molt productiva i entretenguda. Moltes gràcies, Mavi!
En el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat, els alumnes de 5è de primària hem participat en l'activitat Inca, ciutat a 10 minuts.
Els alumnes de 4t, 5è i 6è de primària ens ho hem passat pipa a Aqualand.
Després de tot el mes de maig dedicat a Maria amb les nostres pregàries i unes emotives activitats dissenyades especialment pensades en Ella, aquesta setmana hem pogut dir a Maria que l'estimam d’una manera especial.
Tots els alumnes de 4t de primària dels col·legis concertats d’Inca ens hem reunit a l'església de Santa Maria la Major per a celebrar el mes de Maria i l’aniversari de la seva coronació.
Cada escola ha preparat una pregària i una acció de gràcia, llegides durant l’ofrena floral que hem duit a terme gràcies a la col·laboració de les nostres famílies. També hem cantat l’himne de Santa Maria la Major i la cançó infantil Todo tuyo soy María, que amb tant de goig hem estat cantant cada dia del mes de maig.
Finalment, ens hem acostat a ella per a adorar-la i la comunitat parroquial ens ha fet un bonic obsequi: una polsera de santa Maria per a sentir-la sempre ben a prop nostre.
Manipular i visualitzar objectes tridimensionals permet als infants desenvolupar habilitats espacials, la qual cosa és fonamental per a entendre el món que els envolta i per a resoldre problemes de la vida quotidiana. Les figures en 3D ajuden els nins i les nines a entendre conceptes matemàtics més avançats com ara el volum, l'àrea de superfície i les proporcions.
Millora de la comprensió matemàtica.
Desenvolupament del pensament espacial.
Estimulació de la creativitat i imaginació.
Perfeccionament d’habilitats motores.
Aplicacions pràctiques a la vida real.
Amb el dimecres de Cendra iniciam la quaresma.
A la celebració escoltam la paraula de Déu. Jesús ens convida a convertir-nos fent dues coses: cuidar i estimar. Estimar Déu i estimar els altres. Després de la imposició de la cendra pregam perquè Déu ens ajudi a canviar les nostres actituds i accions i a estimar Déu i els altres cada dia més i millor.
Hem gaudit d'una sessió molt entretenguda de tir amb fona. Aquest taller forma part del programa Suma't a l'esport a l'escola, una iniciativa del Consell de Mallorca per a promocionar esports minoritaris i valors saludables. Clica aquí per a saber més coses dels foners baleàrics.
Els alumnes de 3r i 4t de primària hem tengut l'oportunitat de visitar l'Albufera, un dels espais naturals més importants de Mallorca. Aquesta zona protegida, famosa pels seus aiguamolls i la diversitat de flora i fauna, ens ha oferit una experiència educativa de primer ordre.
Durant la visita hem pogut observar de prop diferents espècies d'animals autòctons, així com explorar la varietat de plantes que creixen en aquest entorn únic. L'Albufera es caracteritza per les seves llacunes i canals, tant naturals com artificials, que donen vida en aquesta maresma litoral. Gràcies a les explicacions del guia hem après molt sobre la importància de preservar aquest tipus d'ecosistemes.
Aquesta excursió ha estat una oportunitat per a acostar-nos a la natura i entendre millor el paper que juga l'Albufera en l'equilibri ecològic.
Hi ha actituds incíviques que posen en risc la seguretat vial. Una de les habilitats que adquirim els alumnes és aprendre a identificar-les. I ho feim gràcies a l’activitat denominada Patrullers Escolars, promoguda des de l’Ajuntament d’Inca a través del programa de Policia Tutor.
Durant un dematí els alumnes de 3r de primària ens hem convertit en patrullers escolars i hem pogut identificar en primera persona alguns exemples d’actituds incíviques que posen en risc la seguretat vial.
Abans, però, hem escoltat les recomanacions de l’oficial Joan Siquier i els consells d’en Carlos, i hem pogut fer preguntes per a donar resposta a les nostres inquietuds.
En un entorn d’aprenentatge actiu, l’alumne deixa de ser un simple receptor passiu de coneixements i es converteix en el protagonista del seu propi procés d’aprenentatge. Això es tradueix en un aprenentatge significatiu on els continguts no només s’assimilen, sinó que es connecten amb les seves experiències i interessos, donant-los un sentit real. Aquesta metodologia fomenta diversos aspectes crucials en el desenvolupament dels infants:
Motivació.
Autoconcepte.
Expressió emocional.
Millora de l’ensenyament-aprenentatge.
En definitiva, l’aprenentatge actiu aposta per un model centrat en l’alumne i el seu desenvolupament integral.
Els alumnes de tercer de primària aprenem a través del joc de la música. Aquesta activitat lúdica fomenta que en petits grups es prenguin decisions de forma consensuada mitjançant la resolució de preguntes sobre aspectes treballats a l'àrea de música. És una excel·lent oportunitat per a repassar continguts alhora que compartim moments de qualitat amb els companys.
Els alumnes de 3r de primària de tots els centres educatius d'Inca ens hem reunit a Santa Maria la Major per a celebrar la festivitat de Sant Blai.
A més de fer cants amb el pare Vicenç i d'escoltar la paraula de Déu, cada escola ha elaborat una cartolina amb un aspecte de la vida del sant. Els representants han sortit a fer l'exposició.
Acte seguit, s'han beneït els caramel·los i els berenars que cada infant ha portat.
Sant Blai gloriós, deixa'm el xic i emporta't la tos
Els alumnes de 3r i 4t de primària hem anat d'excursió al camp d'aprenentatge del Palmer. Hem fet una ruta de senderisme per l'Estelella per a conèixer la línia costera d'aquesta zona, les construccions més emblemàtiques (casetes de pescadors, la talaia de defensa), la seva història, la flora i la fauna. Durant l'itinerari hem recollit residus per a fer servei a la comunitat. En definitiva, ha estat un dia ben profitós i a més hem tengut unes condicions meteorològiques estupendes.
Els alumnes de 2n i 3r de primària hem gaudit d'una esplèndida jornada al Club Nàutic del Portitxol practicant vela i aprenent a fer nusos.
Endemés de passar-nos-ho pipa, amb aquesta activitat hem obtengut els següents beneficis:
Respecte pel medi ambient i responsabilitat amb la nostra embarcació.
Coneixement sobre la temperatura de l'aigua, la direcció i els diferents tipus de vents.
Adquisició de normes de seguretat per a evitar col·lisions i accidents a l'aigua.
Treball en equip.
Autoestima i confiança en nosaltres mateixos.
Sentit de la direcció i consciència espacial.
Coordinació motriu.
El policia local Joan Siquier ha impartit una sessió interessant sobre educació vial als alumnes de 1r i 2n de primària. Hem après valors de seguretat vial per a fomentar el comportament responsable a la via pública.
El joc és la disfressa de l’aprenentatge. Francisco Mora, científic espanyol expert en neurociència i educació.
Quan jugam, ens emocionam, i aquest estat emocional fa que el propi cervell segregui dopamina. Es tracta d'un neurotransmissor relacionat amb múltiples funcions a nivell fisiològic, entre les quals es troben l'atenció, l'humor, la memòria i la capacitat d'aprenentatge. És per aquest motiu que jugar ens fa aprendre més.
A més, tenir experiències alegres ajuda els infants a trobar sentit al que fan i al que aprenen. Si hi afegim la participació activa i la interacció social, podem dir que estam proporcionant els fonaments per a l'aprenentatge al llarg de tota la vida.
Els alumnes de 1r de primària hem anat d'excursió a Marineland.
En aquesta visita hem vist dofins fent acrobàcies espectaculars amb els seus entrenadors; hem conegut aus exòtiques i altres espècies tropicals i hem après aspectes de la seva biologia i hàbitat; hem gaudit d'una ruta pels aquaris observant tota casta de criatures marines; fins i tot hem tengut temps de jugar amb els nostres amics a la piscina.
En definitiva, aquesta excursió ha estat una excel·lent oportunitat per a gaudir de la companyia d'amics i mestres en un entorn diferent a l'escolar, de crear records inesborrables i d'unir vincles.
El policia local Joan Siquier ha impartit una sessió interessant sobre educació vial als alumnes de 1r i 2n de primària. Hem après valors de seguretat vial per a fomentar el comportament responsable a la via pública.
Els alumnes de 6è de primària han celebrat la seva cerimònia de graduació. L'acte ha estat presidit per la tutora, n'Ana, qui ha elogiat les qualitats úniques de cadascun dels alumnes.
Al seu torn, els alumnes i les famílies han volgut mostrar la seva gratitud a la tutora i a les mestres que han tengut en aquest curs fent-los un obsequi.
Ha estat un orgull per a nosaltres que hagueu format part de la comunitat educativa del CC Beata Francinaina Cirer. Vos desitjam sort i encerts en aquesta nova etapa.
Els alumnes de 1r a 6è de primària hem gaudit d'un dia d'aventures a Jungle Parc. Les instal·lacions són enmig de la garriga i s'hi pot fer escalada o trescar pels circuits de tirolines i ponts penjants.
Com que som un centre ecoambiental, hem aprofitat la sortida escolar per a realitzar una activitat consistent en la neteja d'una platja propera. Ja coneixem que la degradació dels entorns naturals posa en perill la supervivència de la fauna i la flora. Si volem que el món sigui un lloc més habitable, tots hi hem d'aportar el nostre granet d'arena.
Els alumnes de 6è de primària han celebrat la seva cerimònia de graduació. L'acte ha estat presidit per la tutora, na Clara, qui no ha pogut evitar emocionar-se durant el discurs que ha llegit per a elogiar els seus alumnes.
Al seu torn, els alumnes i les famílies han volgut mostrar la seva gratitud a la tutora i a les mestres que han tengut al llarg de la seva trajectòria a la nostra escola. Ho han fet amb un original obsequi consistent en un caixó de verdures de temporada i l'enregistrament d'un vídeo on els alumnes expliquen les seves vivències i expectatives.
Ha estat un orgull per a nosaltres que hagueu format part de la comunitat educativa del CC Beata Francinaina Cirer. Vos desitjam sort i encerts en aquesta nova etapa.
Després de dos anys de pandèmia, a la fi hem pogut celebrar la graduació de primària així com cal. Ha estat un acte ple d'emocions i d'agraïments. N'Ana ha acomiadat els seus alumnes, i les mamàs han agraït aquests anys de dedicació a la tutora i a les altres mestres que entren dins l'aula.
El curs passat, a causa de la pandèmia del coronavirus, no fou possible fer la festa de fi de curs, durant la qual es graduen els alumnes que acaben primària. Enguany, gràcies a la situació epidemiològica actual, almanco hem pogut fer la graduació, tot i que amb una sèrie de limitacions.
Els tutors de 6è de primària, en Joan Toni i na Clara, han donat les gràcies a tots els infants, pares, companys i equip directiu per la seva ajuda i suport.
Els pares també han volgut mostrar el seu agraïment a tots els mestres que d'una manera o una altra han participat en l'educació dels seus fills.
Els infants han aprofitat l'avinentesa per a mostrar als seus pares els balls que han preparat per al fi de curs. També hi ha hagut temps per a una sorpresa: els alumnes del grup verd han dedicat al seu tutor, en Joan Toni, la cançó «No es una despedida».